De Dag van de Doden, of “Día de Muertos” in het Spaans, is een eeuwenoude traditie die diep geworteld is in de Mexicaanse cultuur. Het is een viering die niet draait om verdriet en verlies, maar juist om het vieren van het leven en het eren van dierbaren die zijn overleden. Deze levendige festiviteiten vinden plaats op 1 en 2 november en zijn een tijd van kleur, rituelen en herinneringen.

De oorsprong van Día de Muertos

De oorsprong van de Dag van de Doden gaat terug tot de inheemse culturen van Mexico, zoals de Azteken, Tolteken en andere Meso-Amerikaanse beschavingen. Deze festiviteiten werden oorspronkelijk gevierd in de negende maand van de Azteekse kalender, wat overeenkomt met de moderne maanden juli en augustus, en duurden een hele maand lang.

Centraal in deze viering staat de overtuiging dat gedurende deze dagen de zielen van de overledenen terugkeren naar de aarde om te genieten van de geneugten die ze in hun leven hadden. Families bereiden altaren, bekend als “ofrendas”, voor in hun huizen en op begraafplaatsen, versierd met kleurrijke bloemen, kaarsen, foto’s van overleden geliefden, favoriet voedsel en drankjes.

Een van de meest iconische symbolen van deze viering is de “calavera”, ofwel schedel, die vaak wordt afgebeeld in vrolijke kleuren en versieringen. Deze schedels, ofwel “calaveras”, zijn niet bedoeld om angstaanjagend te zijn, maar eerder als een eerbetoon aan het leven en de verbondenheid tussen leven en dood. Mensen schilderen hun gezichten als schedels, genaamd “calaveras de azúcar” (suikerschedels), als een eerbetoon aan de overledenen.

Parade

Op straten en pleinen vinden kleurrijke parades plaats, waar mensen verkleed als skeletten en andere traditionele figuren dansen en muziek maken. De levendige processies, bekend als “La Calaca”, weerspiegelen de vreugde en levendigheid van deze viering.

Een ander belangrijk element van de Dag van de Doden is de culinaire kant. Families bereiden speciale gerechten voor, zoals “pan de muerto” (doodbrood), een zoet brood dat vaak versierd is met skeletachtige figuren, en “calaveras de azúcar” die symbool staan voor de overledenen.

De Dag van de Doden is een viering die de complexiteit van de menselijke relatie met de dood viert. Het is een tijd waarin mensen samenkomen om herinneringen te delen, vreugde te verspreiden en te geloven dat de band met hun dierbaren die zijn overleden, blijft bestaan.

Het is niet alleen een festival, maar een diepgaande reflectie op de waarde van het leven, de sterfelijkheid en het behoud van culturele tradities die generaties lang zijn doorgegeven.0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
YouTube
Instagram