Wat is Diwali?

Diwali, ook wel bekend als het Festival van Licht, is een van de belangrijkste hindoeïstische festivals en wordt wereldwijd gevierd. De viering van Diwali vindt plaats volgens de hindoeïstische kalender op de donkere maanavond van de maand Kartika, die meestal tussen oktober en november valt. De exacte datum varieert elk jaar.

Dit festival symboliseert de overwinning van het licht over de duisternis, goedheid over kwaad en kennis over onwetendheid. Het heeft een diepe spirituele betekenis voor mensen van het hindoeïstische geloof en staat bekend om zijn kleurrijke en feestelijke vieringen.

Hoe vier je Diwali?

Het hoogtepunt van Diwali is de verlichting van olielampjes (diya’s genoemd) in huizen en openbare plaatsen. Deze lichtjes worden aangestoken om het pad te verlichten voor de godin Lakshmi, de godin van welvaart en rijkdom, die huizen bezoekt die schoon en verlicht zijn.

Voorafgaand aan Diwali beginnen mensen met het schoonmaken en versieren van hun huizen. Sommige schilderen hun deuren in levendige kleuren en rangoli (decoratieve patronen) worden getekend op de vloer met gekleurd poeder of bloemblaadjes. Dit symboliseert de uitnodiging voor goddelijke energieën om binnen te komen en het huis te zegenen.

Tijdens het festival bereiden families traditionele gerechten en zoetigheden voor. Er worden speciale gerechten gekookt en gedeeld met familie. Het uitwisselen van zoetigheden en geschenken is een gemeenschappelijke traditie tijdens Diwali.

Het festival heeft ook een diepe spirituele betekenis. Naast het eren van Lakshmi, wordt Diwali ook geassocieerd met verschillende legendes in het hindoeïsme. Denk hierbij aan de terugkeer van Heer Rama, zijn vrouw Sita en broer Lakshmana naar hun koninkrijk Ayodhya na veertien jaar ballingschap. Deze terugkeer wordt gevierd met vreugdevuren en vuurwerk als symbool van de overwinning van het goede over het kwade.

In sommige regio’s en culturen wordt Diwali ook gevierd met dans, muziek maar ook culturele evenementen. Gemeenschappen komen samen om de festiviteiten te vieren met optochten, voorstellingen en vuurwerkshows.

Diwali is een tijd van vreugde, saamhorigheid en het vieren van positieve energie. Het brengt families en gemeenschappen samen en benadrukt het belang van het verlichten van de duisternis in ons leven met hoop, liefde en vriendelijkheid. Het is een moment van reflectie, dankbaarheid en het delen van vreugde met anderen, ongeacht hun achtergrond of geloof.

Diwali hindoeïstisch lichtjesfeest

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
YouTube
Instagram